Băltoaca şi treptele existenţei umane

30 apr., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

1. Underground-Scăldarea în ape urât mirositoare:
a. Rușine pentru slăbiciunile, păcatele și lipsurile mele? Umblu mereu cu capul plecat, precum animalele.
b. Sentimentul vinovăției pentru relele pe care le-am făcut? Un acuzator interior glăsuiește mereu cuvinte de dojană, făcându-mă vinovat de păcatele cele cu voie și cele fără de voie.
c. Delăsare, nepăsare în fața exigențelor vieții, a provocărilor ei? La ce bun să mă lupt, căci oricum alții sunt mai puternici decât mine și decid soarta lumii! La ce bun să încerci să corespunzi cerințelor, să abordezi cu responsabilitate și curaj provocările vieții, căci ele sunt multe și mai mari decât puterile tale! Ca atare, nu te mai lupta cu morile de vânt.
d. Amărăciune în fața necazurilor și lipsurilor de care nu mai scap? Pe fața mea se citește un fel de acreală, iar cuvintele mele sunt adesea precum un borș învechit.
e. Frică de ceea ce ar putea să mi se întâmple rău, frică de adversari reali sau imaginari? Nu mă caracterizează curajul și nicidecum asumarea riscurilor. Sunt speriat deja de drobul de sare care ar putea să-mi cadă în cap în orice moment. Nu mă urc nicicum într-o barcă de agrement pe un lac plin de bărci în care oamenii stau destinși, bucuroși, admirând apa limpede și tot peisajul dimprejur și vâslind calmi și siguri pe ei. Eu mă tem că dacă aș urca, barca mea sigur s-ar răsturna în mijlocul lacului și aș muri înecat.
f. Furie pe tot ce este rău, față de toți care m-au lovit în vreun fel sau altul, sau pentru că nu reușesc să realizez ce-mi doresc? Sunt revoltat măcar cu gândul, dacă nu și în limbaj și comportament față de persoane, instituții, situații, mentalități care direct sau indirect au lovit în demnitatea și drepturile mele. Am mereu sabia războiului scoasă din teacă.
g. Mândrie pentru toate calitățile pe care le am, sau mai ales pe care îmi închipui că le am? Sunt conștient de tot ceea ce sunt, de tot ceea ce am și nu mă cobor printre cei mici și mizerabili; nu-i consider demni de atenția mea și cred că mi-aș știrbi demnitatea dacă m-aș coborî la nivelul lor.
Câți dintre noi ne scăldăm în aceste ape urât mirositoare?

2. Ieșirea la suprafață: trepte spre împlinire
a. Nu pot colora viața mea doar în roz, dar nici doar în negru: Imi fac curaj și accept totul, bun și rău. Chiar dacă nu văd clar înainte, chiar dacă există o zonă de nesiguranță și risc, nu mă opresc, nu mă blochez. Dacă am curaj, am șansa să câștig; dacă nu am curaj, ratez și șansa pe care este posibil să o am.
b. Am încredere în capacitățile mele și, până la proba contrară, în semenii mei. Stiu că pot multe și niciodată nu mi-am utilizat la maximum potențialul intelectual, voința și sentimentele mele bune.
c. Știind că, fundamental, lumea este bună și deasupra noastră este un Dumnezeu care ne veghează și sunt optimist asupra viitorului meu. Cred că mâine soarele va străluci mai mult decât astăzi, iar dacă va ploua, cu atât mai bine, căci pământul are nevoie de multă apă. Și mai știu că după vremea rea, se întoarce vremea bună.
d. Intrucât nimeni nu este perfect și toți avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu, îi iert și eu pe toți care mi-au greșit, ba mă iert și pe mine însumi pentru greșelile ce le-am făcut. Mă împac cu toți și cu propria conștiință.
e. Sunt fericit cu ceea ce sunt, cu ceea ce gândesc despre alții. Sunt liniștit în inima mea, pentru că îi iubesc pe toți și nu vreau răul nimănui. Orice s-ar întâmpla în lumea asta, pacea și liniștea mea interioară rămân netulburate pentru că viața mea este în armonie cu voința lui Dumnezeu. Văd întregul univers în armonie cu legile universale. Vreau ca această armonie din mine, ruptă din ceruri, să se răspândească și la cei cu care vin în contact, să le pot oferi ceea ce eu am primit din plin de la Cel de Sus.
Câți dintre noi pășim pe aceste trepte?

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *