ANGLIA = OUT?

27 iun., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Deci, la referendum-ul din 24 iunie a.c., cu excepția scoțienilor, a londonezilor și a celor din Gibraltar, 52 % dintre englezi au votat pentru ca Anglia să iasă din Uniunea Europeană (Leave, Brexit).
Interesantă atitudinea englezilor! În anul 1973 această țară insulară, ereditară a unui mare imperiu, a aderat la Comunitatea Europeană. Acum vrea să iasă din UE. Curios gest! De ce oare?
Nu le mai place concurența cu celelalte state? Nu vor să mai mănânce la breakfast ouă și cârnăciori de pe continent? Nu le mai place de imigranți și de toți cei care vin să lucreze pe teritoriul lor? Nu mai vor să meargă la Disneyland-ul de la Paris? Nu le mai place de cei aprox. 200.000 de români care muncesc acolo, sau nu le mai place de pickpocket-ii și rromii noștri (pardon, ai UE)?
Drept să spun, nici mie nu-mi plac fast food-urile de niciun fel, nici chinezăriile, nici roșiile olandeze sau turcești, nici multe alte produse venite de peste granițe. Mi-e dor de hainele făcute din lâna mioarelor noastre, de borșul făcut de mama mea, de cântecele și horele din satul copilăriei mele și de multe, multe alte lucruri, obiceiuri și tradiții frumoase care au fost aici la noi și acum nu mai sunt, sau sunt pe cale de dispariție.
Dar să revenim le referendum-ul englezilor. Deci, de ce nu le mai place UE?
Poate că ar trebui să punem o altă întrebare: Dar, politicienilor și englezilor în general, le-a plăcut vreodată integrarea în UE? Din câte îi cunosc eu pe englezi, mai mult din studiu sau din auzite, ca și din vizita pe care am făcut-o doar odată în țara lor, pot să spun că autorităților și multor englezi le place și nu le place să facă parte din UE.
Din istoria multiseculară a imperiului britanic, ba chiar și de mai înainte, de când există Anglia, acesteia i-a plăcut de populațiile de pe continent doar în măsura în care prietenia cu aceste popoare i-a servit propriile interese, în primul rând ale celor puternici. Când legătura cu populațiile sau problemele continentului nu le-a mai convenit, nu și-au făcut scrupule să creieze tot felul de dificultăți multor țări sau multor interese, nu doar economice sau politice, ci și religioase. De exemplu, când regelui Henric al VIII-lea nu i-a convenit poziția papei și a Bisericii Catolice față de legăturile lui amoroase, nu și-a făcut nici un scrupul să se rupă de Biserica Catolică, dar nu numai el, ci să rupă de catolicism întreaga țară. Iar politica lui a urmat-o și fiica Elisabeta.
Și apoi, de nenumărate ori, pentru a-și păstra o poziție predominantă, Anglia s-a aliat cu orice nație contra altei nații, doar pentru a le menține divizate și a-și păstra o oarecare hegemonie. Angliei nu i-a convenit niciodată o Europă puternică și, din câte pricep, nu-i convine nici acum.
Noi, caprele acestea cam râioase de la porțile Orientului, stăm și privim acum la englezi și spunem: Noi nu suntem ca ei! Oooo! Ce bravi suntem! Aproape că-l întrecem în demnitate pe gentleman-ul de pe Podul Londrei! Dar noi de ce vrem în UE? Pentru că ne plac banii europeni cu care să ne facem căsoaie de prost gust, să ne cumpărăm mașini cu mulți cai putere (cunosc un caz când cineva și-a cumpărat mașină, dar nu avea permis de conducere), să ne cumpărăm ultimul model de Iphone pe care să ne uităm la filmulețe deșucheate și să scriem sms-uri agramate, etc. Ne plac banii europeni și UE, pentru ca să trăim în continuare într-o țară mizerabilă și plină de peturi. Nu că ne-ar place de UE și de binele comun al tuturor cetățenilor lor. Nu pentru acest motiv vrem să rămânem în UE, ci pentru motive mult mai egoiste și prostești. Uite că nici englezilor nu le place de binele comun al tuturor cetățenilor din UE. Doar că ei au cu totul alte motive decât avem noi, cei care formăm granița de est a Uniunii.
Frumos este faptul că în al Doilea Război Mondial, englezii s-au unit cu americanii pentru a-i învinge pe ruși; pentru ca apoi, ufff, să ne lase pradă în gheara lui dabai ceas! Acum, de fapt, ce vor? Să se retragă pe propia insulă și de acolo să combine ce fel de jocuri, cu cine, pentru cine (sigur pentru ei) și contra cui? Interesul poartă fesul; dar ce fel de fes poartă englezii acum?

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *