A dispărut sclavagismul?

23 nov., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

În antichitate, oamenii prinși în război și sclavii erau scoși la vânzare precum animalele sau instrumentele de lucru.
În perioada colonialismului, africanii erau vânați cu milioanele în savanele lor și vânduți ca sclavi pentru a lucra pe teritoriile albilor din Americi.
În zilele noastre, oamenii (bărbați și femei) sunt ”comercializați” de patroni şi persoane private pentru a lucra în casele și firmele lor.
De bună voie și silit de împrejurări, soțul își lasă soția, soția își lasă soțul, părinții își lasă copii, prietenul își lasă prietena și merg să muncească la alții, în cazul fericit în care găsesc de lucru. Iar cine are nenorocul să nu găsească de muncă (și sunt deja prea mulți), îngroașă rândurile celor de la periferiile localităților și își plânge în pumni propria nepuțintă și sărăcie, fără ca să-l ia cineva în seamă. Sunt deja mai multe milioane de români slujitori la ușile altora și alte milioane care aici, în țara lor, oftează neputincioși.
Cum putem da acestei lumi o față mai umană?

Poate că noi toți cei care avem o pâine pe masă și un acoperiș propriu deasupra capului, ar trebui să devenim mai oameni cu cei care nu mai sunt considerați oameni, ci servitori, dacă nu chiar sclavi fără acte. Cred că avem o mare datorie să ne luptăm aici, cu toții, umăr la umăr, pentru ca această țară să devină mai bună și mai dreaptă (fiecare dintre noi devenind mai bun și mai drept în tot ceea ce face) și să nu mai tolerăm, să nu mai închidem ochii la nedreptăți, să fim noi înșine modele de hărnicie și corectitudine și să ne scoatem din minte ideea nefastă că se poate și așa, căci privind aceste multe milioane de oameni, este strigător la cer ceea ce constatăm, iar așa nu se mai poate!

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *