21 decembrie: din decor lipseşte zăpada terapeutică

21 dec., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Mă uit pe fereastră și văd că soarele strălucește pe cer; deși este cu dinți, tot soare este, iar pe pământ văd ceea ce am văzut tot timpul anului și multe din cele pe care le-am văzut nu mi-au plăcut, iar acum, în contrast cu farmecul sărbătorii care bate la ușă, neplăcerile de peste an devin și mai greu de suportat.
Mi-aș fi dorit o zăpadă abundentă; să văd în jurul meu un alb nesfârșit, terapeutic pentru mintea și inima mea, care să mă vrăjească cu albul lui, să acopere totul și să anestezieze mizeriile materiale și spirituale care, alături de bucurii și satisfacții, mi-au lovit retina ochilor, mintea dar mai ales inima și sentimentele mele bune.
Lipsește din decor zăpada terapeutică, care, unită cu alte elemente ornamentale ale Crăciunului, contribuie la acea fărâmă de fericire, de pace și bucurie interioară, de fraternitate cu semenii mei care, toate împreună formează Sărbătoarea Crăciunului.
Pentru unii, sărbătorile sunt zilele cele mai triste și mai dureroase din an, pentru că atunci, în bucuria pe care o reclamă sărbătoarea, se acutizează în ei dureri înnăbușite, răutăți care i-au rănit, visuri și planuri eșuate. Zăpada reprezintă elementul de decor care ar fi un anestezic bun pentru bolile și durerile atâtor oameni. Dar, uite că nu-i. În farmacia cerului, momentan acest medicament lipsește, iar noi suntem constrânși să ne privim cu aceeași consternare rănile sau cicatricele rămase în continuare la vedere.
Putem să venim seara în centrul orașului, sau să intrăm în Palas, în Iulius Mall, pentru a ne mai delecta privirea și potoli setea de fericire (iluzorie) cu decorurile de aici, dar tare bine ar fi să fie și zăpadă, să ne scăldăm privirea în albul ei imaculat și să ne simțim mai bine; dar, uite că nu-i!
… Dar, de fapt, ce sărbătorim noi la Crăciun? Pe Moș Crăciun cu sania trasă de renul Rudolph și încărcată de cadouri, bradul împodobit, masa festivă, sau altceva, sau pe altcineva? Aici e aici! Aceasta-i intrebarea! Cel puțin, italienii nu-l numesc Moș Crăciun ci Babo Natale, deci cu referință directă la Nașterea Domnului. Mie mi se pare că în societatea actuală s-a dat deja o luptă la nivel planetar între Moș Crăciun și Pruncul Isus, și a ieșit câștigător Moș Crăciun. Pruncul Isus a rămas sărac în ieslea lui, înconjurat de puține personaje, iar, numeric vorbind, Moș Crăciun însoțit și de tot felul de Crăciunițe a câștigat detașat în raport cu Opozantul (Concurentul) său.
Culmea este că deși ne-am aruncat în brațele lui Moș Crăciun, tot nu suntem fericiți, iar acum, că ne lipsește un element important al decorului sărbătorilor de iarnă, zăpada, nemulțumirea și sentimentul nostru de neîmplinire se accentuează și devine și mai dureros. Lipsește paleativul, anestezicul și drogul numit zăpadă.
Oare lipsește albul zăpezii care să acopere nemulțumirile și mizeriile noastre, sau, de fapt, lipsește albul imaculat al conștiinței și comportamentului nostru? Oare starea de fericire ne-o dau decorurile exterioare sau puritatea interioară a inimii și conștiinței noastre?
Nu știu dacă suferim că nu ne-am spovedit de nu știu câți ani, că nu am avut timpul și curiozitatea de a citi măcar acele scurte pasaje din Noul Testament unde este relatată Nașterea Domnului și că am făcut din Isus Cristos un simplu element de decor cu care ne mai ornamentăm viața din când în când; pe străzile Iașului acest decor nu se vede nici măcar acum, de sărbătoarea nașterii sale.
Cred că Personajul central al sărbătorilor trebuie căutat în inima și în gândurile noastre, iar zăpada reprezintă și va rămâne un simplu element de decor exterior, un accesoriu care nu va aduce fericirea în inima noastră.
Trebuie să fim fericiți de sărbători, iar pentru aceasta avem nevoie și de Isus Cristos? Și trebuie să fie și puțină zăpadă, ca să aibă pe ce aluneca sania lui Moș Crăciun? Sau, mai bine, să nu fie, dacă ținem cont de fleșcăraia pe care o provoacă, sau de cei săraci care nu au cu ce să-și plătească utilitățile la încălzire, sau de țurțurii de gheață pe care îi formează la streșini și care pot să ne cadă în cap?

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *